Partner serwisu

2/2022

Od redakcji

Branża górnicza po nowemu

Rozwój i kłopoty. Niemiecki przemysł wapienniczy i gipsowy
Aleksandra Fedorska
8

Analizy

Jak wytworzyć granulat do pochłaniania substancji ropopochodnych z pyłu zeolitowego?
Ewelina Pabiś-Mazgaj, Tomasz Gawenda
10
Oczyszczanie magnetyczne piasków pochodzenia magmowego na przykładzie kopalni współpracującej z Górażdże Kruszywa
Agata Stempkowska, Tomasz Gawenda, Mateusz Zieliński
18
Czym są metale ziem rzadkich?
Piotr Krzemiński
22

Temat numeru: Branża górnicza po nowemu

Europejskie praktyki w zakresie wykorzystania planowania przestrzennego jako narzędzie ochrony złóż kopalin
Alicja Kot-Niewiadomska
26
Nowe rozwiązania prawne dotyczące złóż strategicznych
Anita Palukiewicz, Tomasz Pietrzyk
34
Zarządzanie zmianą w procesie eksploatacji kopalni
Sławomir Moszniński
38
Działania preventive maintenance poprawiające efektywność parku maszynowego w Trzuskawica S.A.
Krystian Milewski, Karol Czerwiński
40
Bezpieczeństwo energetyczne w kontekście wojny w Ukrainie. Znaczenie dla branży surowcowej
Wojciech Naworyta
44
Więcej biznesu, mniej wysiłku
Rozmowa z Michałem Szkudlarkiem, dyrektorem zarządzającym Schüttflix Polska
50

Maszyny i urządzenia

Opłacalność regeneracji taśm i ich diagnostyki w świetle gospodarki obiegu zamkniętego oraz 4 pełnego i efektywnego wykorzystania zasobów
R. Błażej, L. Jurdziak, A. Kirjanów-Błażej, T. Kozłowski, M. B
52
Nie wyrzucej, wykorzystaj
Castolin
60
Hard form Edge to Edge
Tomasz Fedoryszyn, Marek Sobieraj
63
Wywrotka kopalniana SCANIA 8x4 z zabudową KH-KIPPER
KH-KIPPER
66
Zrównoważone rozwiązania transportowe w górnictwie
Błażej Bąder
68

Prawo

Odprowadzanie ścieków a produkcja kruszyw
Mariusz Dyka
70
Prawo prawem, życie życiem…
Mariusz Grunt
78

Felieton

Dobre siedzisko to podstawa! Nowe krzesła w firmie
Maciej Stachowski
82

Szminka na wyrobisku

W odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie
Rozmowa z Justyną Kuryną z Colas Kruszywa
84
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ