Jak uzyskać kruszywa o ziarnach foremnych?
Zawartość ziarn nieforemnych w kruszywach mineralnych zależy głównie od sposobu kruszenia surowca – rodzaju stosowanych urządzeń rozdrabniających, ich parametrów konstrukcyjno-eksploatacyjnych, stopnia rozdrobnienia i ilości stadiów kruszenia. Im twardszy surowiec, tym trudniej jest uzyskać kruszywo o kształcie foremnym, zaś w drobniejszych klasach ziarnowych produktów rozdrabniania uzyskuje się najwięcej ziarn nieforemnych, dlatego powinno się stosować kubizery na ostatnich stadiach rozdrabniania. Co jeszcze można zrobić, by ziarna były bardziej foremne?
Zwięzłe surowce skalne, zwłaszcza pochodzenia wulkanicznego i metamorficznego są cennym surowcem do produkcji kruszyw łamanych dla drogownictwa, kolejnictwa i budownictwa, z których produkuje się tłuczeń, kliniec, grysy (kruszywa granulowane). O jakości kruszywa decyduje skład ziarnowy i kształt ziarn, który istotnie wpływa na jego wytrzymałość.
Ziarna nieforemne, zwłaszcza płaskie wykazują największą ścieralność. Stwierdzono, że szczególnie duży wpływ ziarn nieforemnych na wytrzymałość kruszywa występuje przy ich zawartości 25-50%. Na przykład przy 50% udziale ziarn nieprawidłowych wytrzymałość kruszywa bazaltowego zmniejsza się o 55% (Zieliński, 1983). O jakości kruszywa decyduje, więc zarówno jego skład granulometryczny, jak i kształt ziarn, a także właściwości fizyczno-mechaniczne. Ziarna foremne posiadają mniejszą podatność na rozdrabnianie (mniejszy wskaźnik LA), mniejszą nasiąkliwość, ścieralność, co związane jest z wytrzymałością betonu lub nawierzchni drogowej (Tumidajski, Naziemiec 2004, Naziemiec i in. 2006). Inne aspekty związane z kształtem kruszyw, metodyką pomiarową, czy zużyciem wody i cementu do produkcji betonu można znaleźć w literaturze (Neville 2000, Malewski 2014, Gawenda 2015a,b).
Sposoby na zwiększanie udziału kruszyw o ziarnach foremnych
Niewątpliwie na możliwości zwiększania udziału ziarn foremnych w kruszywach mineralnych mają wpływ właściwie dobrane kruszarki wraz z parametrami eksploatacyjnymi, prawidłowe zasilanie kruszarek nadawą, ilość stadiów rozdrabniania oraz rodzaj układów technologicznych.
W zakładach przeróbki kruszyw łamanych najczęściej używane są kruszarki szczękowe, stożkowe i udarowe listwowe z wałem poziomym lub pionowym. Na wstępnych stopniach kruszenia pracują najczęściej kruszarki szczękowe lub stożkowe (żyratory). Zaletą kruszarek szczękowych jest mała wrażliwość na zmiany wielkości uziarnienia nadawy, czyli urobku z robót strzałowych oraz niskie koszty eksploatacyjne i prosta w obsługa w porównaniu z innymi kruszarkami.
Do produkcji kruszyw na wtórnych stadiach kruszenia w celu uzyskania ziarn o korzystnym kształcie stosuje się granulatory stożkowe i kruszarki udarowe (kubizery). Granulatory stożkowe charakteryzują się specjalnym ukształtowaniem komory kruszenia zapewniającym wielokrotne rozdrabnianie poszczególnych ziarn oraz na ogół nieco mniejszym skokiem i większymi obrotami (większa ilość skoków) zapewniającym ziarnom dłuższą drogę przejścia w komorze roboczej. Produkując grysy w granulatorach stożkowych, należy wyposażyć instalację w zbiorniki buforowe, które powinny dostarczać nadawę do tych kruszarek, zasypując ich całkowitą komorę roboczą. W ten sposób uzyskuje się optymalne rozdrobnienie oraz chroni stożek wewnętrzny przed ścieraniem nad wskutek spadku materiału z wysokości.
Szczególnie interesujące są kruszarki udarowe z wałem pionowym. Postęp w dziedzinie materiałowej umożliwia stosowanie ich także do kruszenia surowców bardzo zwięzłych. Również sposób podawania w nich materiału (system kamień – kamień) ogranicza zużycie elementów roboczych kruszarki. Kubizery są coraz częściej stosowane w procesach produkcji kruszyw, szczególnie z wapieni i dolomitów. Jednak z kruszarek udarowych uzyskuje się produkty, w których zawartość najdrobniejszych klas ziarnowych (np. <2 mm) jest zdecydowanie wyższa niż w przypadku kruszarek szczękowych i stożkowych.
Należy pamiętać, że nieodpowiednio dobrane parametry urządzenia mają wpływ na jego eksploatację, np. zużycie energii albo elementów roboczych, które w efekcie wpływają na jakość produktów (kształt i wielkość ziarn).
Cały artykuł w magazynie "Surowce i Maszyny Budowlane" 4-5/2015.