Partner serwisu
11 marca 2019

W tunelu przerwa zimowa nie obowiązuje - postęp prac na Zakopiance

Kategoria: Aktualności

Mimo trwającej przerwy zimowej na odcinkach I Lubień-Naprawa i II Skomielna Biała-Rabka Zdrój wraz z nowym odcinkiem DK47 do Chabówki prace są wykonywane w ograniczonym zakresie, na tyle na ile pozwalają warunki atmosferyczne. Odcinka tunelowego przerwa zimowa od 15 grudnia do 15 marca nie dotyczy.

W tunelu przerwa zimowa nie obowiązuje - postęp prac na Zakopiance

Na odcinku tunelowym trwają prace przy drążeniu tunelu, wykonywaniu obudowy tymczasowej i stałej. Wydrążono wraz z wykonaniem obudowy tymczasowej 2118 m tunelu. Przy portalu południowym wykonywane są żelbetowe pale wielkośrednicowe. Średnica pali wynosi 1,2 m, trzeba ich wykonać 150. Wiercone są na głębokość od 14 m do 30 m. W sumie wykonano 1024 m pali, czyli ok. 30,3 proc. całości.

Na odcinku I Lubień - Naprawa prowadzone są prace ziemne przy wykopach i nasypach oraz wykonywane są drenaże.

W zakresie tych prac wykonano:

91,5 proc. wykopów,

86,8 proc. nasypów,

a prac przy budowie obiektów inżynierskich:

66 proc. podpór i konstrukcji oporowych,

67 proc. ustrojów nośnych,

22,8 proc. izolacji,

ponad 20 proc. odwodnienia obiektów.

Na odcinku III Skomielna Biała - Rabka Zdrój w zakresie prac ziemnych wykonano:

100 proc. wykopów,

54,3 proc. nasypów.

a robót mostowych:

100 proc. podpór i konstrukcji oporowych,

99,9 proc. ustrojów nośnych,

40 proc. prac wykończeniowych.

Na budowie odcinka I w ostatnich dniach pracowało 208 robotników  przy wykonywaniu gwoździ zabezpieczających nasypy oraz na obiektach inżynierskich m.in.  przy zbrojeniu i betonowaniu kap chodnikowych oraz dylatacji. Na odcinku III S7 pracowało średnio 200 pracowników i wykonywali prace wykończenie. Na budowie tunelu pracowało 170 osób.

źródło: www.gddkia.gov.pl
fot. www.gddkia.gov.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ