Koniunktura w przetwórstwie przemysłowym, budownictwie, handlu i usługach
W maju br. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w większości prezentowanych obszarów gospodarki kształtuje się na wyższym poziomie niż w kwietniu br. We wszystkich badanych obszarach odnotowuje się poprawę składowych „prognostycznych”, a w większości sektorów – również „diagnostycznych”.

Najlepiej i jednocześnie korzystnie1 koniunkturę oceniają jednostki z sekcji informacja i komunikacja. Najbardziej pesymistyczne opinie dotyczące koniunktury zgłaszają podmioty z sekcji zakwaterowanie i gastronomia, jednocześnie jednostki te odnotowują największą poprawę ocen w stosunku do ubiegłego miesiąca. Do badania za bieżący miesiąc – odpowiedzi udzielane w okresie od 1 do 10 maja – dołączono moduł pytań diagnozujący wpływ pandemii COVID-19 na koniunkturę gospodarczą.
źródło: stat.gov.pl
fot. 123rf.com fot. ilustracyjne
Komentarze